Migraine

Kenmerken:

Doordat er verschillende vormen van migraine zijn met een verscheidenheid aan symtomen, beleven mensen migraineaanvallen op verschillende manieren.
Algemene symtomen zijn: Prikkelgevoeligheid, misselijkheid, dubbel zien, verminderd denkvermogen, lichtflitsen, gevoel van flauwte geen licht kunnen verdragen, afname van eetlust, spanning in de nek/schouders en/of keel. Over het algemeen hebben vrouwen meer last van migraine dan mannen.

Het is lastig om naar een gesprek te luisteren vanwege de prikkelgevoeligheid. Ook is een gesprek lastiger te volgen, omdat het denkvermogen afneemt.
Mensen met migraine gaan het liefst in een rustige donkere kamer in bed liggen.
Een migraine aanval kan enkele uren tot enkele dagen duren. Het kan je dagelijks leven echt in de war brengen, wanneer je regelmatige migraine hebt.

Oorzaken van migraine zijn soms moeilijk te traceren, maar het is wel belangrijk én mogelijk om deze op te lossen. 


Oorzaak:

Het is allereerst belangrijk te beseffen dat de hersenen geen pijnreceptoren hebben. Dat betekent dat de hersenen zelf geen pijn kunnen doen. Het is de druk op de hersenvliezen – die wel pijnreceptoren bevatten – die hoofdpijn veroorzaakt.

Migraine start met een zogenoemde ‘trigger’: er gebeurt vóór de migraine ‘iets’.
Door het verwerken van de trigger onstaat er druk op de hersenvliezen, waardoor de migraine start.
Er wordt als het ware een knopje in de hersenen omgezet: ‘Migraine: aan!’.
Eigenlijk is de migraine zelf de helings-fase van de trigger.

Elke keer als datzelfde ‘iets’ je triggert, wordt dat knopje in de hersenen omgezet.

En wat dat ‘iets’ is, is voor iedereen anders. Wel zijn er ‘algemene’ conflicten die wat richting kunnen geven in de oorzaak:
Rechterzijde: je voelt onmacht
Linkerzijde: een vorm van angst ‘voor wat komen gaat’
Misselijkheid en/of braken: ergernis in de omgeving die jij als eigen beschouwt, letterlijk of figuurlijk, of het zelf niet weten waar je thuis hoort.
Spraakstoornis: als de trigger te maken heeft met een schrik-reactie op onverwachtse prikkels, of ‘een bedreiging van je territorium’.

Wat ook regelmatig voorkomt is dat migraine links begint, en de volgende dag rechts aanwezig is. Door de migraine links (bang voor wat er komen gaat), krijg je migraine. Die migraine zorgt voor een gevoel van onmacht (ik kan wéér niks, want ik heb migraine), waardoor dat ‘knopje in je hersenen’ wordt ingeschakeld: migraine rechts.

Voedingsmiddelen die migraine ‘opwekken’:
Je migraine ontstaat niet dóór het voedingsmiddel, maar onstaat door waar je lichaam het voedingsmiddel aan doet terugdenken. Een voedingsmiddel of drank kan een ‘spoor’ zijn naar conflicten uit het verleden. Om dit uit te leggen geef ik een voorbeeld:
‘Bij joanna is er 10 jaar geleden op klaarlichte dag een poging gedaan tot inbraak. Met een harde knal probeerde iemand het slot van haar woning te kraken. Joanna was op dat moment thuis, en is enorm geschrokken.
Een aantal maanden later begint joanna migraine-aanvallen te krijgen, aan haar rechterzijde met spraakstoornis. In periodes heeft ze meerdere keren per week migraine, en dan gaat het weer een aantal weken goed.’
Wat hier aan de hand is, is dat er een conflict, een shock, heeft plaatsgevonden. Er is inbreuk gepleegd op Joanna haar ‘territorium’.
Deze shock heeft ze (nog) niet verwerkt, mentaal gezien. Maar wat er nog meer meespeelt, is dat joanna op dat moment een appel aan het eten was. Haar lichaam is de appel gaan connecten met de shock. Waardoor iedere keer dat joanna een appel eet, haar lichaam herinnerd wordt aan die situatie.

Gevolgen van giftige stoffen:
Stimulerende stoffen, zoals bijvoorbeeld bepaalde medicijnen en drugs, kunnen het lichaam in een voortdurende ‘dagfase’ houden. Tijdens deze fase voelen we ons ‘high’.
Wanneer de vergiftigingswerking stopt, kom je als het ware in genezing en het herstel van de vergiftiging leidt tot hoofdpijn.


De oplossing:


Migraine kent verschillende oorzaken. En dit kan heel specifiek zijn, zoals je hierboven hebt gelezen.
Er zijn zelf een aantal dingen die je kunt doen, met name om het patroon te gaan herkennen en zo handvaten te hebben voor een oplossing van de oorsprong.

Stappenplan:
1. Bewustwording.
Het klinkt heel saai, maar houd een migraine-boekje bij. Dit kan heel simpel in een notitie app op je telefoon. Belangrijke informatie om bij te houden is:
 – datum en tijdstip
– waar exact zit de migraine, probeer het zo gedetaileerd mogelijk te beschrijven.
– heb je vóór de migraine toxische stoffen gebruikt?
– wat speelde er vlak voor de migraine
– waar was je, en met wie
– wat voelde je / hoe voelde je je / welke emoties ervaarde je
– wat heb je gegeten

2. Patroon ontdekken
Misschien door het bijhouden dat je direct al verbanden ziet in periode, situatie, gevoel of voedsel.
Ga dan eens na: de eerste keer dat je migraine kreeg. Wat speelde er toen in je leven? Herken je iedere keer dat je migraine krijgt een zelfde soort emotie/situatie? Of is het een bepaald voedingsmiddel wat je kunt relateren aan de situatie voor je eerste migraine aanval?

3. Oplossen
Misschien is bewustwording voor jou al voldoende. Is het patroon helder, en snapt jouw lichaam al dat ‘ie het knopje ‘migraine aan’ niet meer hoeft te gebruiken in zo’n situatie. Dat is heel mooi!

Mocht je geen patroon kunnen ontdekken, of heb je een patroon ontdekt maar kan jouw lichaam dit nog niet loskoppelen van elkaar? Dan zijn er een aantal methodes die geschikt zijn om je hiermee te helpen:

– NEI (neuro emotionele integratie): Je onderbewuste wordt uitgevraagd waar jouw migraine vandaan komt. Door middel van een loslaat-techniek kan de emotionele achterliggende oorzaak losgekoppeld worden.

– Sedona methode: dit is een toegankelijke methode waarmee je de achterliggende emotie of situatie loslaat.

– Opstellingen/systemisch werk: Het gevoel wat getriggerd wordt bij je migraine kan opgesteld worden, en terug geleid worden naar de oorspronkelijke situatie.

Vaak is één sessie al voldoende om van je migraine af te komen én te blijven.

Het is wel zo, dat mensen die migraine (en/of hoofdpijn-) gevoelig zijn, regelmatig meerdere triggers hebben op hoofdpijn. Dat is hun manier van ‘uitten’ dat er iets niet okee is IN hun.
Wat ik in die groep mensen vaak zie, is dat de hoofdpijn/migraine een tijd weg is, maar dat ze na verloop van tijd toch weer terug komen met soortgelijke klachten. Vaak is de locatie van de migraine dan nét anders als eerder, bijvoorbeeld iets hoger, meer naar achteren, meer vanuit de nek, of is het ‘anders’ qua gevoel. Je weet nu de aanpak. Je bent je waarschijnlijk nu al veel bewuster van waar migraine vandaan komt, en zal de oplossing ook veel sneller gevonden worden.

Tips bij een migraine aanval:

– Tijdens ‘het oplossen van de trigger’ (dus net vóór de migraine-aanval) kan de bloedsuikerspiegel ineens flink dalen, wat de druk op de hersenvliezen vergroot. Vaak krijg je honger of zin in zoetigheid in deze fase. Neem dan snelle suikers zoals (biologische) druivensuiker.
– koude compressen. De afkoeling op de huid zorgt voor een betere samentrekking en ontspanning van de bloedvaten, wat de zuurstofvoorzieining bevorderd
– verdunde lavendel-, munt- of melisse-olie aanbrengen op de slapen en zachtjes inmasseren.
– neem geen stimulerende middelen zoals alcohol, want daardoor wordt vocht sneller uitgedreven en versterkt daardoor de migraine.
– eet niet teveel. Verteren van voedsel kan moeizamer gaan doordat je energie nodig is voor het herstellen, waardoor er meer toxines vrij kunnen komen door de slechtere vertering. Wat weer kan aanzetten tot meer hoofdpijn. Gerbuik wel veel specerijen, die werken ontgiftigend voor het lichaam en de spijsvertering.
– drink voldoende water.
– eet geen combinatie van eieren met zuivel. Dit conflicteert in de spijsvertering.
– masseer regelmatig je wenkbrauwen (vooral wanneer je ook vaak stress ervaart), dus niet alleen tijdens de migraine aanval. Hiermee stimuleer je de productie van endorfines wat zorgt voor stressreductie.
– controleer je medicijngebruik: veel medicijnen hebben migraineaanvallen en clusterhoofdpijn als bijwerking.

Over het algemeen hebben mensen die emotioneel in evenwicht zijn met een sterke en goede gezondheid meer weerstand tegen shocken of trauma’s: ze ervaren minder stress. Deze personen hebben dus vaak ook weinig tot geen last van hoofdpijn en migraine.
Heb je vaak hoofdpijn en/of migraine, is het ook zaak dat je goed op je fysieke en emotione gezondheid let. Voel je je in balans, kun je je emoties uiten en reguleren, slaap je goed en neem je voldoende rust, beweeg je voldoende? Deze vragen zijn hierin belangrijke pijlers.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Your Bag
Shop cart Your Bag is Empty